Himálajská solná deska
středa, 18. prosince 2013
Poprvé jsem poznal pravou chuť jeleního masa a mohu říci, že to předčilo moje očekávání.
Zvěřinu jím poměrně často. Pokaždé připravenou na jiný způsob. Snažím se experimentovat s kořením, způsobem přípravy, zejména pokud se jedná o nakládání masa před vlastním vařením. O to více jsem se těšil na přípravu jeleního hřbetu na solné desce z himálajské soli. Tu zakoupila moje manželka na popud dcery, která ji používá více než půl roku a stále říká, že maso grilované na solné desce je něco úžasného.
Začátkem prosince jsem pozval své tři kamarády z jižní Moravy na společnou čekanou na divočáky. Říká se, že nejlepší je jít na čekanou dobře najedený, aby když se z čekané v noci vrátíme, můžeme jen lehce popíjet při vyprávění loveckých zážitků. Přemýšlel jsem, co jim zajímavého na lovecké chatě připravím, když tam není elektřina a v zimě ani voda, pouze plynový sporák.
Řekl jsem, si že vyzkouším na plynovém sporáku přípravu jelení kotlety. Na základě instrukcí mé dcery jsem kotletu pouze odblanil a nařezal asi na 2 centimetry silné řízky. Solnou desku (přes odpor mé manželky - připravovali jsme na ní pouze jídlo v horkovzdušné troubě) jsem položil na plynový sporák a nahřál asi 5 minut, až se rozpálila. Na ni jsem položil řízky - bez jakékoliv úpravy kořením - čisté a lehce osušené papírovým ubrouskem. Asi po 5 minutách jsem je otočil na druhou stranu a po dalších 5 minutách servíroval kamarádům pouze s čerstvým chlebem. Zážitek z ochutnání pouze lehce slaného jeleního masa se nedá slovy popsat. Tak prostě chutná jelení maso, a myslím, že nejen jelení - poznamenal jeden z kamarádů.
Každému myslivci bych tento gurmánský zažítek vřele doporučil.
Co vlastně je himálajská sůl.
Tato sůl se těží v Pakistánu v pohoří Indus na úpatí Himálaje.
pohoří Indus solný důl
- solná deska z Himálaje je bohatá na stopové prvky a předává upravované potravině menší slanost než při standardním solení
- himálajská solná deska má vysokou vlhkost, což umožňuje její zahřátí nebo zchlazení na extrémní teplotu
- ideální pro tepelnou úpravu zvěřiny, krevet, zeleniny, steaků apod. na grilu