Himálajská solná deska

středa, 18. prosince 2013

Poprvé jsem poznal pravou chuť jeleního masa a mohu říci, že to předčilo moje očekávání.

Zvěřinu jím poměrně často. Pokaždé připravenou na jiný způsob. Snažím se experimentovat s kořením, způsobem přípravy, zejména pokud se jedná o nakládání masa před vlastním vařením. O to více jsem se těšil na přípravu jeleního hřbetu na solné desce z himálajské soli. Tu zakoupila moje manželka na popud dcery, která ji používá více než půl roku a stále říká, že maso grilované na solné desce je něco úžasného. 

Začátkem prosince jsem pozval své tři kamarády z jižní Moravy na společnou čekanou na divočáky. Říká se, že nejlepší je jít na čekanou dobře najedený, aby když se z čekané v noci vrátíme, můžeme jen lehce popíjet při vyprávění loveckých zážitků. Přemýšlel jsem, co jim zajímavého na lovecké chatě připravím, když tam není elektřina a v zimě ani voda, pouze plynový sporák.

Řekl jsem, si že vyzkouším na plynovém sporáku přípravu  jelení kotlety.  Na základě instrukcí mé dcery jsem kotletu pouze odblanil a nařezal  asi na 2 centimetry silné řízky. Solnou desku (přes odpor mé manželky - připravovali jsme na ní pouze jídlo v horkovzdušné troubě) jsem položil na plynový sporák a nahřál asi 5 minut, až se rozpálila. Na ni jsem položil řízky - bez jakékoliv úpravy kořením - čisté a lehce osušené papírovým ubrouskem.  Asi po 5 minutách jsem je otočil na druhou stranu a po dalších 5 minutách servíroval kamarádům pouze s čerstvým chlebem. Zážitek z ochutnání pouze lehce slaného jeleního masa se nedá slovy popsat. Tak prostě chutná jelení maso, a myslím, že nejen jelení - poznamenal jeden z kamarádů.

Každému myslivci bych tento gurmánský zažítek vřele doporučil.

 

Co vlastně je himálajská sůl.

Tato sůl se těží v Pakistánu v pohoří Indus na úpatí Himálaje.

pohoří Indus solný důl solný důl

pohoří Indus                                          solný důl

  • solná deska z Himálaje je bohatá na stopové prvky a předává upravované potravině menší slanost než při standardním solení
  • himálajská solná deska má vysokou vlhkost, což umožňuje její zahřátí nebo zchlazení na extrémní teplotu
  • ideální pro tepelnou úpravu zvěřiny, krevet, zeleniny, steaků apod. na grilu


Zpět do seznamu aktualit..